ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ ИЛИ НОРМАЛНО РАЖДАНЕ?

За всяка бъдеща майка на първо място трябва да стои въпроса „Кое е най-добре за моето бебе?” Необходимо е отговорът да бъде медицински обоснован, а не плод на страх и предразсъдъци. Добрата колаборацая между родилката и нейния акушер-гинеколог води до вземане на най-оптимално решение за начина на родоразрешение, съобразен с индивидуалните данни и здравословно състояние.

Изборът на оперативното родоразрешение чрез ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ се подчинява на абсолютни и относителни индикации, сред които са:

ТЕСЕН ТАЗ
ТОТАЛНО ПРЕДЛЕЖАЩА ПЛАЦЕНТА
НЕПРАВИЛНО ПРЕДЛЕЖАНИЕ НА ПЛОДА
МНОГОПЛОДНА БРЕМЕННОСТ
ТЕЖКА МИОПИЯ (КЪСОГЛЕДСТВО)
ИЗОИМУНИЗАЦИЯ
ВЪЗРАСТНА ПЪРВЕСКИНЯ (над 35год.)
ПРЕЕКЛАМПСИЯ И ЕКЛАПСИЯ

Показанията за Цезарово сечение могат да се разширят по преценка на лекаря, но наличието им е задължително, както при всяка друга оперативна намеса, тъи като крие своите рискове от инфекция, емболия, тромбоза, по-обилно кръвотечение, инфекция на оперативната рана, затруднена дихателна адаптация на новореденото.
НОРМАЛНОТО РАЖДАНЕ

е лишено в значителна степен от тези рискове. Прилагането на психопрофилактика преди и по време на раждането намалява страха от неизвестното и подготвя родилката за предстоящото изживяване. Раждането per vias naturalis е най-естественият и физиологичен начин за завършване на една бременност. То протича под непрекъснатите грижи на квалифициран персонал, като мониторно се следи сърдечната дейност на плода, контролира се хода на раждането, повлиява се болката, превентират се евентуални разкъсвания чрез навременно правене на епизиотомия.

Когато страхът от неизвестното се преодолее, оства страхът от болката. Контролът върху болката се изразява в прилагането на обезболяващи медикаменти или локална анестезия. Изборът варира от индивидуалния праг на търпимост и наличието на индикации и противопоказания за прилагането на даден вид анестезия. Решението за избора на определен вид обезболяване се взима съвместно от родилката и нейния лекар след необходимото обсъждане и аргументиране.

Раждането има 3 периода. Първият е периода на разширение на цервикалния канал. Той завършва с пълното изглаждане на маточната шийка. Вторият период (период на изгонване) завършва с раждането на плода. Следва третия период- раждането на плацентата.

Възстановяването на родовите пътища след евентуална епизиотомия или разкъсвания в АГ Пловдив се извършва задължително под обща анестезия.
КОИ СА ПРИЗНАЦИТЕ НА ЗАПОЧВАЩОТО РАЖДАНЕ И КОГА ТРЯБВА ДА ТРЪГНА ЗА РОДИЛНИЯ ДОМ?

Раждането представлява физиологичен процес на преминаване на плода през родовите пътища – матка, маточна шийка, влагалище и външни гениталии. Движещите сили на родовия акт са маточните контракции и напъните.

Раждането има своите предвестници, които отбелязват, че моментът наближава:

облекчаване на областта под ребрената дъга поради спускане на маточното дъно и усещане за повишен натиск в малкия таз; родилките казват, че им е „олекнало под лъжичката” – тези симптоми се дължат на спускане главичката на плода в кухината на малкия таз
повишаване на влагалищната секреция
поява на слаби контракции през неравни интервали, без усещане на болка;

Сигурни признаци за започване на раждането, водещи до необходимост от спешна хоспитализация са:

маточни контракции на 5-15 мин.;
спонтанно пукване на околоплодния мехур;

ЗА И ПРОТИВ ЕПИДУРАЛНАТА АНЕСТЕЗИЯ

Епидуралната анестезия е един от най-използваните методи за обезболяване на раждането. Обезболяващите медикаменти се инжектират в междупрешленното пространство, без да се преминава твърдата обвивка на гръбначния мозък. Локалният анестетик се аплицира еднократно или се поставя катетър.

Предимствата на този вид анестезия са следните:

ПОДТИСКА СE БОЛКАТА
РОДИЛКАТА Е В ПЪЛНО СЪЗНАНИЕ
ЗАПАЗВА СЕ УСЕТЪТ ЗА КОНТРАКЦИИ И НАПЪНИ
НЕ СЕ ВЪЗДЕЙСТВА ВЪРХУ ПЛОДА

Както всяка анестезия, епидуралната също има определени рискове и странични ефекти, а именно:

ГЛАВОБОЛИЕ
ХИПОТОНИЯ
АЛЕРГИЧНИ РЕАКЦИИ
ВЪЗПАЛЕНИЕ НА МЯСТОТО НА ИНЖЕКТИРАНЕ
ВРЕМЕННО ОБЕЗДВИЖВАНЕ
БОЛКИ В КРЪСТА
ПОДТИСКАНЕ НА РОДОВАТА ДЕЙНОСТ И ПОВИШЕНА ЧЕСТОТА НА ЗАВЪРШВАНЕ НА РАЖДАНЕТО ЧРЕЗ ФОРЦЕПС ИЛИ ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

Противопоказанията за епидурална анестезия са следните:

ПРЕЕКЛАМПСИЯ
НАРУШЕНО СЪСИРВАНЕ НА КРЪВТА
ЗАБОЛЯВАНИЯ НА НЕРВНАТА СИСТЕМА
МИГРЕНА
ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ, ПИГМЕНТНИ ПЕТНА, ТАТУИРОВКИ В ОБЛАСТТА НА АПЛИКАЦИЯ НА АНЕСТЕТИКА
ДЕФОРМАЦИЯ НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ И ПРЕШЛЕНИТЕ

Добре е бъдещите майки да са наясно, че решение за обезболяване на раждането чрез епидурална анестезия не могат да вземат сами. Тя се прилага по индикации, а дали има индикации за нея, преценява акушер-гинеколога в момента на започване на родовата дейност.
ТАТКОТО В ИЛИ ИЗВЪН РОДИЛНАТА ЗАЛА

Присъствието на таткото по време на раждането може да има както благоприятен, така и негативен ефект върху родилката и върху партньора й. Изборът е строго индивидуален и решението се основава на единодушие между двойката. Всичко зависи от стила на отношенията, изградени помежду им. Ако те са дружески, партньорски, помощта на мъжа по време на раждането ще бъде естествено.

Кои са позитивните страни:

РОДИЛКАТА ЧУВСТВА, ЧЕ Е ПОДКРЕПЯНА
ТЯ E ПО-СПОКОЙНА
ПО-РАНО СЕ ПРОБУЖДА БАЩИНСКИЯТ ИНСТИНКТ У ТАТКОТО
ТОЙ РАЗБИРА КАКВА Е ЦЕНАТА НА МАЙЧИНСТВОТО

Кои са негативните страни:

РОДИЛКАТА ИЗПИТВА НЕУДОБСТВО ОТ ПРИСЪСТВИЕТО НА ПАРТНЬОРА СИ
СТРАХУВА СЕ ТО ДА НЯМА НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДИЦИ ВЪРХУ ИНТИМНИТЕ ИМ ОТНОШЕНИЯ
МЪЖЪТ СЕ ТРЕВОЖИ ОТ ТОВА ДАЛИ РЕАКЦИИТЕ МУ ЩЕ БЪДАТ АДЕКВАТНИ
ЧУВСТВА СЕ БЕЗПОМОЩЕН – НЕ МОЖЕ ДА ОБЛЕКЧИ СТРАДАНИЕТО НА ПАРТНЬОРКАТА СИ

С една дума-отговорът на този въпрос не е еднозночен. Дали да са заедно или не по време на раждането, трябва да решат двамата партньри, но след внимателна преценка.

В АГ Пловдив считаме, че всеки татко би трябвало да получи възможността да подкрепи партньорката си по време на раждането, ако и двамата го желаят. Именно затова при нас присъствието на раждането не се таксува като екстра и не се заплаща.