Оперативен следродилен сектор е разположен на четвъртия етаж на болницата – крило “Б”. В него настанявяме родилите чрез Секцио жени и техните деца.

В Оперативен следродилен сектор са разположени: детска стая, в която бебето се настанява непосредствено след раждането, манипулационна, акушерски пост, дежурен лекарски кабинет, болнични стаи за родилките.

Всяка стая е с по две легла и собствен луксозен санитарен възел, телевизор и сигнална инсталация за връзка с персонала. Условията и хигиената, които предлагаме в сектора, по нищо не отстъпват на тези в най-луксозните хотели. След изписване на родилките извършваме дезинфекция на стаята, след което я почистваме основно и едва тогава може да бъде използвана отново. Със стриктното спазване на тази програма гарантираме на пациентките си свеждане на вътреболничните инфекции до минимум.

Желаещите могат да използват VIP стаи срещу заплащане.

Медицинските грижи за родилките са поверени на секторен лекар, който ежедневно следи състоянието им и на дежурните акушер-гинеколози. Екип квалифицирани акушерки обслужват единствено пациентките в Оперативен следродилен сектор на непрекъснат работен график. Заедно с тях денонощно за хигиената в сектора се грижи дежурен санитар.

За новородените деца, настанени в Детска стая, се грижат специалистите – неонатолози и екип детски сестри, чиято отговорност е децата на оперираните родилки да бъдат денонощно подсушени, нахранени, оводнени и спокойни. Майките са ангажирани единствено с кърменето им.

Престоят в сектора е шест или седемдневен, ако проблем в състоянието на родилката или новороденото не налага той да бъде удължен. Изписването започва всеки ден в 11:30 ч в залата за изписване.

Заради сигурността на пациентките и новородените деца, в сектора не се допускат външни лица, включително персонал от други отделения. Изключение се прави за VIP стаите, в които със съответното изолационно облекло е позволено посещение между 17:00 и 19:00 ч. Свиждане с родилките се допуска между 13:30 и 15:00 ч в Залата за изписване и свиждане, но без бебетата – те не напускат сектора.

На пациентките е осигурена храна за закуска, обяд и вечеря. Срещу предварителна заявка и заплащане, болницата предлага хранене чрез кетъринг по меню, което съдържа подходящи ястия и за пациенти след операция.