В Неонатологично отделение се грижим за вашите най-ценни съкровища – новородените ви рожби. За осъществяване на своята дейност отделението разполага с всички необходими сектори:
ФИЗИОЛОГИЧНИ СЕКТОРИ

(Съответстващи на следродилните сектори) – в тях настаняваме здравите доносени новородени деца и тук за тях полагаме рутинни грижи, включващи непрекъснато наблюдение и проследяване на послеродовата им адаптация, хранене, респ. кърмене, хигиенни грижи, ваксиниране и др.

Новородените на майки, родили по нормален механизъм, непосредствено след раждането превеждаме на ІІІ етаж на болницата – сектор “Б ” в следродилен сектор, където те прекарват първите два часа след раждането в детска стая. В последствие бебетата настаняваме в майчината стая, като изцяло поемаме обгрижването на децата, благодарение на денонощно осигурен неонатологичен екип.

Родените чрез цезарово сечение бебета настаняваме в детска стая, разположена в следродилен оперативен сектор на ІV етаж – сектор “Б”. От момента, в който състоянието на майката позволява носим децата за кърмене в определени за това часове, а при заявено желание от страна на родилката те могат да останат в майчината стая до изписването, като единствен ангажимент на жената остава кърменето. При нас майките получават ценни практически умения, относно хигиената, кърменето, общуването с децата им, което им помага по-спокойно да се грижат за малкото човече у дома.

»Прочетете някои често задавани въпроси относно физиологичния сектор
ИНТЕНЗИВЕН СЕКТОР

Разположен на ІІІ етаж на болницата, в непосредствена близост до родилна зала, което позволява незабавно настаняване на новородените деца с отклонения от нормалните функции на дишане, сърдечно-съдова, неврологична дейност, новородените с вродени инфекции, жълтеници и други болести, изискващи спешна диагноза и лечение. Секторът разполага с най-съвременна апаратура, необходима за интензивно лечение на доносени и недоносени новородени (респиратори, инкубатори, монитори, перфузори, фотолампи), възможност за лабораторни и рентгенологични изследвания, трансфонтанелна ехография и не на последно място с всеотдаен и висококомпетентен екип специалисти.

Сведения за състоянието на новородените в интензивен сектор се дават всеки ден между 11:00 ч. и 13:00 ч., в това време е се разрешава и посещение при детето.

»Прочетете някои често задавани въпроси, свързани с интензивния сектор
СЕКТОР ЗА НЕДОНОСЕНИ И РИСКОВИ НОВОРОДЕНИ

Разположен на ІІ етаж на болницата – сектор “А”. Той е единствен по рода си за цяла Пловдивска област. В него приемаме недоносени новородени със стабилни жизнени функции. Тук за тях полагаме специални грижи, съобразени с физиологията на преждевременно родените и децата с ниско за възрастта си тегло, осигуряваме така необходимия им топлинен комфорт, специфичен начин на хранене, специална формула млека за недоносени бебета, както и всички необходими изследвания, за установяване на отклонения и заболявания, характерни за тази група новородени деца, с цел провеждане на своевременно комплексно лечение. Секторът работи по приетата национална програма за диагностика и лечение на ретинопотията при недоносените новородени.
Сведения за състоянието на новородените в сектор недоносени деца се дават всеки ден между 11:00 ч. и 12:00 ч., достъпът на родители не е разрешен.

Към тази част от Неонатологично отделение са разкрити стаи тип ”Кенгуру”, където майките, желаещите да кърмят бебетата си, могат да постъпят.

»Прочетете някои често задавани въпроси, свързани със сектора за недоносени деца


Във всички сектори на отделението е въведен строг противоепидемичен режим, за предотвратяване на вътреболнични инфекции.

Неонатологично отделение на МБАЛ ” Пловдив” е с дългогодишен опит и традиции в грижите за новородени деца още от първия миг на живота им. Това наред с въведените най-съвременни тенденции в отглеждането и кърменето на бебетата, е гаранция за добър старт на вашите рожби в живота!

При нас Вие ще намерите не само висока професионална компетентност, но и чисто човешко отношение, защото ние осъзнаваме отговорността да се грижим за най-ценното в живота ви – вашите деца и го правим с любов.

Ще се радваме да бъдем полезни с допълнителна информация: onnd_st.stilian@abv.bg