КЪРМЕНЕ – защо и как:

Кога да започне кърменето?

Рано, още в първите 30 минути след раждането, защото сукателният рефлекс на бебето е най-добре изразен.
Режим на кърмене – свободен, при поискване от страна на бебето, без да се спазват определени часове, като броят на кърменията може да достигне 10-15 пъти.

Какво стимулира образуването на кърма?

Два хормона (пролактин и окситоцин) спомагат за продукцията и отделянето на кърмата, най-добър стимул за отделянето на тези хормони е процесът на кърмене на бебето, добре е след това гърдите да се доизцеждат.

Има ли нехранителна кърма?

Не! През първата седмица млечните жлези секретират коластра – гъста, жълтеникава течност, която се образува в малко количество, но е много хранителна. Тя се счита за „първата имунизация“ на детето. В последствие след преходното мляко се образува зрялото мляко, което е по-рядко, синкаво-бяло на цвят и това често е причина за притеснение у майките и съмнение в хранителната му стойност. Мили майки, бъдете спокойни и продължавайте уверено да кърмите, защото само кърмата осигурява на вашето дете всички необходими хранителни вещества в балансирано съотношение, гарантиращо добро здраве и нормално физическо и нервно-психическо развитие на вашите деца.

Трябва ли бебето да приема вода и други подсладени течности?

Майчиното мляко съдържа около 80-85% вода и задоволява изцяло потребностите на детето от течности. Според съвременните препоръки на Световна Здравна Организация е необходимо ограничаване приема на течности при кърмене.

Колко кърма трябва да приема новороденото?

В първите 2-3 дни след раждането то е малко – около 10-20 мл. на хранене. В следващите дни количеството постепенно се увеличава. Не е необходимо бебето да се кърми продължително. Първоначално продължителността на кърмене е 5-10 минути и бебето се поставя на гърдата независимо от това дали майката има или няма кърма.

 


 

  ПЪРВИ ИМУНИЗАЦИИ:

В родилния дом се правят първите две ваксини, след преценка на състоянието на новородено:

  • БЦЖ ваксина (против туберкулоза) – прави се на 48 час от раждането.
  • Хепатит В ваксина – прави се през първите 24 часа след раждането.
  • Страничните реакции след тези имунизации са изключително редки.

Освен това в родилния дом се взима кръв от петичката на бебето за изследване на вродени метаболитни заболявания. Ранната им диагноза и ранно започване на лечение, предотвратява развитието на необратими промени в организма на детето.