ХРАНЕНЕ ПРИ БРЕМЕННОСТ

Бременността е свързана с процеси на усилена синтеза в майчиния организъм. Нуждата от хранителни вещества и енергия е значително повишена.

БЕЛТЪЧИНИ: Недостигът на белтъци може да доведе до нарушения в развитието на зародиша, но и излишъкът на белтъчини може да има негативни последици. Подходящи източници на белтъци са млякото, млечни нискомаслени продукти, яйца, варива, зеленчуци, пълнозърнест хляб. Особено подходящи поради лесната си усвояемост са млякото и млечните продукти, а същевременно са източник на калциеви и фосфорни соли, необходими за изграждането на костите на плода. При включване на месо и риба в менюто се препоръчва щадяща кулинарна обработка, запазваща полезните им свойства и ненатоварваща организма на бременната.
МАЗНИНИ: Те са необходими за набавяне на незаменими биологично активни съставки за плода, като полиненаситени мастни киселина и Вит. Е. Препоръчват се салати с растителни масла, а за набавяне на Вит. А и Д – млечно масло, риба.
ВЪГЛЕХИДРАТИ: Те са необходими както за обмяната на бременната, така и за феталните тъкани .Изискава се да се приемат лесноразграждащи се плодова и млечна захар, пчелен мед.
ВИТАМИНИ: Витамините са необходими в големи дози поради усилената белтъчна синтеза и интензивните процеси на растеж на плода. Вит. С се набавя чрез плодове и зеленчуци. Витамините от група В – чрез консумация на пълнозърнест хляб, овесени ядки, варива.
ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА: Фолиевата киселина (Вит. В9) е задължителна за всяка бременна, като оптимален ефект се постига, когато приемът и е започнал преди зачеването. Тя не се произвежда в организма, затова се набавя чрез храната или хранителни добавки. Фолиевата киселина участва в производството на кръвни клетки и ДНК, стимулира клетъчния растеж, необходима е за изграждането на невралната тръба на плода, както и на плацентата. Препоръчителната дневна доза по време на бременност е 400 микрограма/дневно. Богати източници на Фолиева киселина са броколи, карфиол, спанак, варива, овесени ядки. Дефицитът на Фолиева киселина може да доведе до дефекти на невралната тръба, анемия и нарушено клетъчно делене.

РЕЗУС-КОНФЛИКТ

Rh-конфликтът се среща през бременността, когато има несъвместимост между кръвните групи на майката и плода и по-точно – когато майката е с Rh-отрицателен фактор, а плодът-с Rh-положителен.

В организма на майката се образуват антитела,к оито атакуват Rh-положителните клетки на бебто. Това води до тяхното унищожаване и последващи усложнения като анемия, жълтеница с хепато- и спленомегалия, оточен синдром на плода. Състоянието се нарича Хемолитична болест на новороденото. Проявява се при бременност след предшестващ аборт, при повторна бременност или след инвазивни маниипулации като амниоцентеза, когато се създава контакт между кръвообращението на майката и плода. Най-рядка клинична форма на Хемолитичната болест е анемията, демонстрираща се с бледост, хепатоспленомегалия и слабо изразена жълтеница.

Втората клинична форма се проявява с ранна жълтеница, анемия, хепатоспленомегалия. Тази форма може да има сериозни неврологични усложнения.

Най-тежка проява на Rh-конфликта е оточния синдром при новороденото. Развива се още в ранните срокове на бременността. Характеризира се с тежка анемия, жълтеница, изразена хепатоспленомегалия, генерализирани отоци. Прогнозата е лоша.

Хемолитичната болест на новороденото има успешно лечение при леките форми, но основно значение се отдава на профилактиката. Превенция на това заболяване се прави като след всяко раждане на Rh-положително дете от Rh-отрицателна майка, се инжектира anti-D-Immunoglobulin.

Медикамента се осигурява безплатно на всяка пациентка на АГО на МБАЛ Пловдив.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЛИ Е 4-D-ЕХОГРАФИЯТА?

НЕ! Този метод може да допълва диагностиката при съмнение за някои структурни аномалии на плода, като създава триизмерен образ на изследвания обект и го показва във времето. Предимство е фактът, че бъдещите родители могат да видят как ще изглежда тяхното бебе.

Пациентките на АГО на МБАЛ Пловдив имат свободен достъп до 4D-ехограф и квалифицирани ехографисти.